woning VT

Uitganspunt bij het ontwerpen van deze vrijstaande woning was een goede positionering t.o.v. de zon. De lengteas van het kavel heeft een noord-zuid oriëntatie met de voorzijde op het zuiden. Zodoende zijn de ruimtes strategisch gepositioneerd op de zon en kan deze tot diep in de woning doordringen. De woonkamer krijgt een plaats dicht bij de tuin, met veel privacy afgeschermd van de openbare weg. Het weidse karakter van het omliggende gebied komt terug in het ruimtelijk concept van de woning. Het “groene gordijn” wordt gekenmerkt door karakteristieke volwassen bomen. Dit zijn grote stammen met daarboven volle kruinen waar de bladeren ruisen. Dit geeft het gebied een ruimtelijke gelaagdheid die in de woning is doorgezet. De woonkamer krijgt dubbele verdiepingshoogte en is op de begane grond open, zoals het maaiveld met de stammen ook open is. Daarboven zijn de wanden gesloten, maar komt er door een verholen daklicht zuidelijk strijklicht binnen gevallen. Zoals het zonlicht gefilterd door het bladerdek kan vallen zo zal het licht van boven, diffuus in de dubbelhoge ruimte neerdalen.

  • Nieuwbouw vrijstaande woning
  • Bergen op Zoom
  • Opdrachtgever: particulier